Práce a roční období
rok za rokem, v období od nevlídné a studené zimy po mírné teplo podzimu se znovu vrací zázrak sklizně hroznů.
Po celý rok se musí mezi rostlinami vinné révy procházet a pečlivě je prohlížet, ošetřovat, prořezávat a udržovat ji v dobrém stavu. Jeden hektar vyžaduje více jak 750 pracovních hodin. Práce na vinici musí podléhat harmonogramu v celém ročním období.
Jaro
V polovině měsíce dubna na popických svazích vinná réva začíná rašit. Výhonky již musí být přichyceny k drátům, podél nichž se mají dále pnout.
V tuto dobu jsou velkým nebezpečím pozdní mrazíky, které mohou zničit celý cyklus kvetení.
Léto
Začátkem léta květy vinné révy rozkvétají a šíří balzámově uklidňující vůni. Je to radost, kdy se zdárně za svitu slunce květ proměňuje v plod. Během léta se o vinnou révu pečlivě staráme, vylamujeme zálistky, provzdušňujeme, aby se slunce i ochranné látky proti různým chorobám mohly dostat mezi hrozny a zdárně vyvíjet.
Podzim
Plody již oku lahodí, dozrávají, hrozny se zbarvují a nabývají na objemu díky sladké šťávě uvnitř. Hrozny dozrávají, pokud podzim dopřává teplé slunce pozdního léta, přičemž snižuje kyselost a zvyšuje koncentrace cukru. Mezi zimními mrazy a letním nebezpečím výskytu různých chorob si teprve v čase sklizně můžeme uvolnit a s uspokojivou úlevou vydechnout.
Zima
Po sklizni do dubna se rostliny vinné révy pravidelně prořezávají podle pravidel a vybírají se zdravé tažně pro příští úrodu.